Resan

Afrikaresan.se» Resan» Förberedelser | Packningslista | Resväg – Karta

Varför i hela fridens namn gör vi detta?

Allt började våren 2009 på olika kontinenter:
Jonas befinner sig på en två veckors fototripp i Ghana, då han en sen kväll är han hembjuden till några européer som flyttat ner till Afrika. Han får höra att det inte är helt ovanligt att folk köper en bil i Europa, modell större, för att bila ner genom Västafrika till Ghana. Tanken som slår honom är såklart ”det ska jag också göra!”

Intet ont vetandes ligger Lisa på andra sidan Atlanten på någon brasiliansk strand och käkar cashewnötter när hon får ett meddelande i stil med att ”du och jag, bila till afrika?”. Redan i backpackertagen, där 24 timmar i samma buss-säte är ingenting och pasta med tomatsås är livet, och utan vidare framtidsplaner, svarar hon såklart ”Taget!”.

Vi gillar helt enkelt att möta nya människor och se nya platser. Förutom Jonas två veckor i Ghana så känner vi inte till Afrika mer än från media och fantasin, och ingen av oss har gjort någon längre resa i bil innan. Men man vill väl inte dö nyfiken!

Var finns källan för att stilla denna nyfikenhet?

Så på den vägen kom idén till, att vi våren 2010 ska köra ner genom Europa och Västafrika för att till slut och förhoppningsvis och knack i träbordet, hamna i Ghana. Preliminär resrutt: Tyskland, Frankrike, Andorra, Spanien, Marocko, Västsahara, Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Ghana, och sedan upp till Burkina Faso igen för att sälja bilen innan vi tar flyget hem.

Europa ser vi mest som en transportsträcka, även om vi såklart ska utforska så mycket vi kan. Varför inte glida igenom Paris eller undersöka okända och pyttelilla Andorra när man ändå har vägarna förbi? När vi väl är över Gibraltarsundet kommer vi att sakta ner farten ytterliggare och stanna precis där vi känner för. Nu handlar det om att känna, höra, lukta, se och smaka Afrika!

Hur lång tid kan detta utflykt tänkas ta?

Det kan nog ta allt från en till över två månader att åka från Varberg till Ghanas kust. Man skulle väl kunna köra rally ner på några veckor om man sover i skift, men det är ju inte det som är meningen. Tanken är att vi stannar överallt där vi ser något vackert, spännande eller märkligt. Om det då blir en paus från bilkörningen i fem minuter eller några dagar vet man aldrig. Väl framme i Ghana så ska ju även det landet utforskas, vi ska åka till platser som Jonas hörde talas om förra gången han var där men aldrig hann sätta sin fot på. Efter okänt antal veckor när/om vi känner oss klara med Ghana för den här gången kommer vi att ta oss tillbaka till Burkina Faso där vi säljer bilen och tar det glidiga (tråkiga) vägen hem, flyget.

Allt som allt kanske detta tar nästan tre månader? Med reservation för förändringar!