Lite tankar såhär i efterhand….


Här kommer den utlovade utvärderingen! Vi har nu vart hemma i två veckor och jag uppskattar fortfarande saker varje dag som jag innan resan knappt reflekterat över. Slänga sig i soffan och dra ett fluffigt duntäcke över sig. Kanske ta med sig något fint från kylskåpet på vägen och sen duscha i en varm dusch som är så ren att man inte ens behöver ha skor på sig. LYX är vad det är! Och rinnande KALLT vatten! Hallelulja!!

Det är superkul att så många både kända och okända ansikten har följt vår blogg (i snitt drygt 200 per dag). Vi har haft våra svackor i bloggandet men vi har gjort så gott vi kunnat trots stundtals kasst internet och allmänna slapphetsattacker. Vi har förstått att en del andra ressugna människor har följt oss så vi hoppas att vår sida kan ge bra tips och mycket inspiration. Nu har slängt ihop lite listor där vi rangordnat de bästa respektive sämsta pinalerna vi hade med oss…..

Topp tio BRA saker vi hade med:

1. Batteri & Inverter.
Palle har laddat extrabatteriet under färden så att vi mitt ute i bushen har haft två vägguttag. Då har vi kunnat använda vattenkokaren, lampa, fläkt, kollat på film, laddat telefoner.

2. Kexchoklad & klubbor.
Har hållt blodsockret på en stadig nivå och hindrat Lisa från att springa och köpa godis på varje mack vi kört förbi.

3. Förlängningssladd.
Impulsinköp som Jonas tjatade till sig på en stormarknad i Rabat, Marocko. Användes sedan varje dag, hur kunde vi glömma det i rese-förberedelserna?

4. Vattenkokare.
Vi har sparat massor av gas genom att koka upp vattnet till pasta, potatis, kaffe m.m. i vattenkokaren först innan vi hällde i det i grytan.

5. Brassestolar.
Slappt att bara dra fram. En ultimat möbel där man kan äta, sola, sova. Säg något man inte kan göra!

6. Fläkten.
Vi insåg inte hur bra den var innan vi fick tag på den vid Ouagadougous vägkant. Räddade vår nattsömn sista månaden.

7. Mugghållare & ÖB-muggar.
Resans joker. Kan verka så onödigt men mugghållarna som Jonas beställde från campinglandet och de höga muggarna vi hetsköpte på ÖB gjorde att man alltid kunde ha vätska inom räckhåll men inte utspillt i knät.

8. GPS med Tracks4africa.
Kartorna kan utvecklas oändligt men när man är vilse i en storstad hittar man ut mycket lättare när man kan se vilket väderstreck man är påväg och vart man har vart innan.

9. Champinjoner.
Vilken mat passar det inte i?? Champinjoner kan muntra upp den tröttaste konserven så våra tre flak tog nästan slut. Konserverade champinjoner är alltid importerat och därmed svindyrt i affärerna.

10. Torrjäst.
En frukostmänniska som jag (Lisa) blir arg som en 5-åring utan lördagsgodis om jag inte äter något under dagens första timma. Eftersom vi inte hade något kylskåp och det var dåligt med affärer när vi vaknade i tjottahejti var det dagens första syssla att ställa sig och baka bröd i stekpannan. Ganska trivsamt och HIMLA bohemiskt.

Topp fem HELT ONÖDIGA saker vi hade med:

(Vi hade med dubletter av alla sladdar och laddare, som vi inte har behövt använda. En hel del verktyg fanns också med som vi inte heller har använt. Men om vi INTE hade haft med extrasakerna eller verktygen hade vi ju säkerligen behövt dem!)

1. Rattkrycka.
Man snor helt enkelt inte bilar i Afrika. Speciellt inte en från utlandet. Enda stället vi lämnade Palle utom synhåll på och hade behövt en rattkrycka var i Barcelona men där ställde vi Palle olåst i ett bevakat garage.

2. Campingbord.
Alldeles för krångligt att vika upp och ner hela tiden (tog säkert en hel minut) så det var inte många gånger det fick komma ut i solskenet.

3. Huvudströmbytare.
En liten plupp man kan dra ut ur motorn och ta med sig så att man inte kan starta bilen. Vi använde nog inte den en enda gång tror jag.

4. Ärtsoppa.
Impulsidén om att köpa ett helt flak ärtsoppa på ÖB känns under resan väldigt avlägsen, jag äter ju inte en ärtsoppa hemma. Vi mutade i oss några burkar med att vi fick pannkakor efteråt men resten gav vi bort till några svenskar.

5. ”Presenter”.
Detta skulle kunna bli en hel novell men i snabba drag var det såhär… Vi hade med oss en del små presenter som vi tänkte ge till folk vi träffade utefter vägen. Bland annat hade vi med oss lite tvålar, pennor och en påse små leksaker (som jag för övrigt fick av min gamla tandläkare, tack tack!). Det slutade med att vi hade kvar nästan allting när vi skulle åka hem. Det kändes bara helt fel att ge bort saker till folk man träffade utefter vägen, dels gillar jag inte att uppmuntra tiggeri till fullt friska människor och om det var någon som hjälpte oss med något kändes det bara dumt att ”HÄR! Du får en PENNA av mig, visst är jag snäll!”. Om vi till exempel träffade en riktigt fattig flicka känns det bara som ett hån att vi rika vitingar skulle ge bort små klistermärken när jag egentligen skulle ha möjlighet att betala hela hennes utbildning. Högst personliga tankar och alla känner olika men denna resan har fått mig att ändra syn på mycket angående till exempel bistånd och volontärarbete.

Topp fem vi BORDE haft med:

1. Kylskåp.
Det här med att dricka varmt vatten ur påsar i flera månader… Varm öl är heller ingen hit och det är gott med smör på mackan!

2. GPS över Europa.
Varför hade vi inte det när vi visste att vi skulle in i storstäder och snurra? Oklart. Inga vanliga kartor över Europas städer hade vi heller.

3. Mer varma kläder till resans början.
Felplaneringen att vi skulle vara nere i smällvarma Afrika på en kvart var helt fel. Dels tog Europa mycket längre tid att köra genom och dels var det kallt kallt kallt hela vägen genom Marocko. Hade vart trevligt att haft ett ombyte kläder!

4. Mer vatten.
Vi hade två dunkar med 25 liter i varje, en till att dricka och en till att diska & tvätta, men det gick nästan en dunk per dygn så vi kunde inte vara ifrån civilisationen allt för länge.

5. Någon form av ordentlig pärm med alla viktiga papper.
Pass, körkort, försäkringar, carnet, bilpapper.. I slutet hade vi allt i en svart skräppåse, ”för att ingen skulle misstänka var de låg”, ehhh läs: slarvigheten tog över förnuftet där i slutet.

Antal….

Dagar: 99
Vita bröd: 94737
Hallonsylt: 5 kg
Punkteringar: 0 stycken
Kexchoklad: 200 stycken
Klubbor: 400 stycken
Gånger jag vart sugen på snusklubbor efter resan: 0
Länder: 11
Franska ord vi lärt oss: 40
Franska ord vi glömt: 30
Arabiska ord vi lärt oss: 10
Arabiska ord vi kommer ihåg: 2
Antal dvärgar: en i varje land
Gånger tagna för fortkörning inom en timma: 3
Kattungar: 6
Nu levande kattungar: 2
Kvinnliga berusningar: 1
Coachsurfing: 1
Medelhastighet: 75 snabba km/h
Mil: 1522

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)