Hej Gabriel!


20100406_IMG_5244

Vi hade en sak kvar att checka av innan vi var helt klara med Ghana för den här gången. När Jonas var här förra året gjorde han ett reportage om Gabriel, en kille som odlar kakao. Det publicerades i en svensk tidning, Journal Chocolate. För någon som knappt har något foto på sig själv innan kan det ju vara ganska kul att se sig själv i en tidning. Dagens mål var alltså att leta upp honom och ge honom några tidningar och foton. Väl framme i hans lilla by presenterade han oss stolt för frugan Veronica och deras fem barn som var hemma. Det sjätte barnet, den äldsta, fick vi gå och hälsa på i skolan sen. 6 barn på 7 år, herre jisses. ”No more kids now” sa den mycket trevliga Veronica och jag hoppas för hennes skull att hon har rätt. Dödligt vackra barn för övrigt.

20100406_IMG_5262

20100406_IMG_5273

Gabriel tog oss till hans kakaofarm där han visade oss den mycket märkliga kakaofrukten. Den ser ut som en liten melon. Inuti finns det massa vita pluppar som man kan suga på men passa sig för att bita sig in till den starkt lila insidan. För att göra kakao ska man torka dessa vita pluppar och göra lite andra grejjer och sen vips så är det en maraboukaka! Ungefär. Gabriel drog även ner massa, som han kallade det, päron, från träden och skicka med oss. Om några dagar skulle de vara mogna att äta sa han. Det här ”päronet” har jag kallat advokado i hela mitt liv men nej nej, PÄRON är det!

20100406_IMG_5276

20100406_IMG_5284

Gabriel ville visa oss sin omgivning så vi åkte en sväng till Ghanas största naturliga sjö, Lake Bosomtwe, innan vi vinkade hejdå till hela familjen Adu. ”I am going to miss you becuase I love you SO much!” ropade Veronica, med sådana avskedsord kunde vi ju inte annat än att lova att vi snart kommer tillbaka. Nu blir det en natt till på Prosbetarian Guesthouse, där vi campar på gården, och imorgon låååång bildag norrut. Jo förresten, någon som vill komma ner till Ouagadougou och köpa Palle eller? Lagom rostig bil i sina bästa år säljes dyrt och snarast. Gonatt!

stantons

  1. #1 av Henrik Olsson, 07 april 2010 - 6:28 f m

    Jag hade faktiskt behövt köpa en ny begagnad… men det känns lite långt att åka =P

(publiceras inte)