Safari med elefanter utanför fönstret


20100320_IMG_4502

Sista dagarna i Ouagadougou gjorde vi absolut ingenting. Vi hade tänkt att åka på måndagen efter att vi hämtat visumen men på måndag morgon blev Jonas sjuk och sov i stort sett konstant i ett dygn. Inte helt normalt. Jag åkte och hämtade visumen på Ghanas ambassad, lätt som en plätt fick jag dem i handen på en sekund. Skräckhistorier vi hört om folk som väntat en vecka och sen fått gråta sig till visumen stämde i vårt fall inte. Efter ett dygn i dvala vaknade Jonas till liv såpass så att vi kunde lämna Ouagadougou. Vi har verkligen känt oss som hemma hos Tess och hade kunnat stanna hur länge som helst, men kusten i Ghana kallar. Hennes ena katt var höggravid och trots mina ivriga hejjarop att få se min första kattfödsel behagade hon inte att trycka ut dem förrän dagen efter vi åkt. När vi kommer tillbaka till Ouagadougou om några veckor för att försöka sälja bilen känns det skönt att veta vart vi ska återvända till.

20100320_IMG_4527

Målet för dagen var Ranch de Nazinga, en nationalpark i södra Burkina Faso. På den gropiga sandvägen dit började Palle låta som en gammal traktor och det visade sig att vänstra bladfjädern gått av. I väldigt sakta mak tog vi oss fram de sista milen till en liten samling hus, där vi hyrde in oss i en bungalow som gav känslan av en rysk bordell. Ytterliggare en gång fick vi nu försöka laga bilen på vår ytterst begränsade franska med mycket inblandning av teckenspråk. Killarna vi träffade förklarade att närmsta svets fanns i staden 5 mil bort men de kunde laga den provisoriskt för oss. Ja tack. Killarna gick ut i djungeln och letade upp lagom stora pinnar som de högg till för att kunna kila fast bladfjädern. De snurrade fast allt med ett rep och sen hade traktorn förvandlats tillbaka till Palle igen. Man tager vad man haver så att säga, begreppet ”afrikalagning” har nu fått sin riktiga innebörd.

20100320_IMG_4529

Vår ryska bordell låg precis vid en liten sjö där nationalparkens djur dricker och badar. När de stora starka karlarna fixade bilen gick jag ner till vattnet för att kolla in en babian som skulle ta sig en slurk. Tydligen var han bara lite snabbare än de andra för sen kom hela styrkan, stora apor och små bäbisar, säkert 30 stycken. De brydde sig inte om publiken på andra sidan vattnet utan gjorde vad de skulle. Det blev inget bad dock, troligen med tanke på krokodilerna man kunde se sticka upp huvudet ibland. Kul i alla fall att se så många vilda babianer på så nära håll.

20100320_IMG_4521

20100320_IMG_4713

20100320_IMG_4604

Eftermiddagen blev snabbt kväll och vi gick och la oss tidigt för att orka upp till en liten safaritur som ägde rum klockan halv sju på morgonen. Vi hade lyckats hitta en kille som snackade lite engelska, så han och vi hoppade upp på en pick-up för att åka på någons timme tur runt parken. Jonas mådde fortfarande inte helt hundra så han satt halvt avtrubbad på en bräda och väntade ut tiden. Jag är väl heller ingen naturmänniska egentligen med det var en sval och skön morgon och visst var det häftigt när en elefant plötsligt stod vid vägen. Så sjukt stort djur! Vi såg lite vårtsvin (eller som vår guide sa: Pumba Pumba!), antiloper och fåglar. Väl tillbaka på vid bungalowsen fick vi verkligen se elefanter på nära håll. Hela elefanthjorden gick precis utanför vårt lilla hus och ner i vattnet för att svalka sig. Jonas var fortfarande inte så imponerad utan tyckte det var som att se elefanter på Kolmården men jag tyckte det var riktigt häftigt att se så många vilda elefanter. Man känner sig rätt liten när detta enorma djur lallar förbi oberörda av oss små människor tio meter bort.

20100320_IMG_4654
Bild: Kolla in elefanten som står bakom huset till vänster om Jonas.

20100320_IMG_4546

stantons

  1. #1 av Yvonne Markusson, 23 mars 2010 - 8:51 e m

    Är det en babyelefant eller är det en vuxen? Söt är den tycker jag. Jag tror inte Jonas har sett elefanter på Kolmården. Har han varit där?

(publiceras inte)