Jag tog mig utanför murarna….


En ny vän som vi lärt känna på Chez Tess är Ida, en svensk tjej som jobbar för Diakonia. Hon bor i Bamako, Mali, men jobbar även i andra västafrikanska länder, bland annat Burkina Faso. Diakonia är det gemensamma biståndsorganet för fem svenska kyrkor, läs mer på www.diakonia.se. Jag gjorde ett avbrott i min förslappade vardag och följde med henne när hon och hennes arbetskamrater skulle göra ett besök ute i en by två timmar norr om Ougadougou. Den lokala organisationen som Diakonia arbetar genom jobbar bland annat med att utbilda både folket och de lokala politikerna om hur man kan ha ett demokratiskt samhälle. Nu var det dags för en heldag då alla skulle få träffas.

Det fanns ett stort engagemang och det samlades mycket folk till denna happening. Kvinnor som bodde två mil bort kom cyklandes. Att offra en hel dags arbete här är stort och att göra det för att man tycker att demokratin är viktig… Ida blev rörd! Den formella inledningen tog X antal timmar, då skulle alla viktigpettrar hälsa välkommna och blabla, men sen var det dags för den intressanta delen, när vem som helst fick ställa sig upp och ställa en fråga till politikerna. Frågorna var till exempel ”varför har ni inte byggt bättre vägar?” och ”hur går det med att ordna födelseattester till alla barn så att de kan gå i skolan?”. Mitt i mötet reste sig plötsligt hälften av människorna upp och försvann. Det var en sandstorm på väg så de som hade flera mil hem var tvungna att börja ta sig hemåt.

20100430_DCAM0005
20100430_DCAM0008

Bild: Dags att säga sin mening!

20100430_DCAM0007
Bild: Pausunderhållningen bestod av byns lokala band.

Ett problem är att det inte är många som har avlönade jobb och då kan betala skatt. De försöker nu att införa skatt på andra saker där folk tjänar pengar, till exempel om du har ett litet marknadsstånd. I Sverige betalar vi ju fordonsskatt om vi har en bil men här ska man betala skatt om man har en kärra som man drar efter sig med grejer på, eftersom man genom den har en chans till inkomst. 15 kronor per år kostar det att vara kärr-ägare!

stantons

  1. #1 av Yvonne Markusson, 30 april 2010 - 5:10 e m

    Roligt att höra ifrån er. Är en i det lokala bandet rullstolsbundet eller är det någon form av cykel? Söt katt men inte lika söt som Harry.

  2. #2 av Ida Svensson Niaré, 03 maj 2010 - 12:16 f m

    Toppen att Diakonia kvalade in på eran schyssta blogg! Jag blir rörd igen när jag ser bilderna från demokratihappeningen i Tougo! Än en gång, vad kul att du var med Lisa!
    Marianne: Ja, frontkillen i det lokala bandet sitter i rullstol. Väldigt många otroligt tappra mänskor här i Burkina, i Mali m.fl. länder tar sig fram i den här rullstolsvarianten, ofta pga. polio-skador.

(publiceras inte)