Detta är ett speciellt inlägg!


Detta ska ni läsa om ni är intresserade av välgörenhet – att hälpa till där det behövs. För att göra en lång historia kort så bor vi i några dagar hos Anita – en svensk kvinna som bor i Ghana. Hon har tillsammans med några andra startat en stiftelse, WALO Foundation. Dom hjälper föräldralösa barn med skolutbildning. Är ni inte intresserade så kan ni sluta läsa nu. Eller så fortsätter ni att läsa brevet från Anita nedan.

Takoradi, Ghana 24 mars 2010
Hejsan

Här kommer ett par rader fråm mig i Takoradi, Ghana. Graham och jag har nu varit här i 5 år. Vi trivs mycket bra. Stannar här detta året ut, sedan vet vi inte. Kanske stannar vi något år till, kanske vi flyttar till Sverige eller kanske till något annat land.

Brevet jag skriver här är ett ”tiggeribrev”! Tycker du inte om att läsa ”tiggeribrev”, får du sluta att läsa nu!
Vi ( tre ghanaier och två europeer) har bildat en stiftelse, WALO Foundation, för att hjälpa behövande barn med sin skolutbildning. WALO betyder: en hjälpande hand på ett av de lokala språken här i Ghana.

En kort resume’: ett barnhem, som vi brukade åka till och hjälpa till, stängdes av de sociala myndigheterna här. Barnhemmet var hemskt, så beslutet att stänga var helt riktigt. De flesta av de 65 barnen hade hem att återvända till. Men det blev 22 barn kvar, föräldrarlösa och inga släktingar att återvända till. De sociala myndigheterna hade/har inga resurser att ta hand om dessa barn. Så vi bildade WALO, letade upp sponsorer, satte barnen i internatskolor, de som var stora nog. De mindre barnen kom till två, mycket bra barnhem. Internatskolor är mycket vanliga här. Inte något snobbigt, som de kanske har rykte om sig att vara i Sverige. Eftersom barnen inte har något hem, blev detta den bästa lösningen. På loven ordnar vi så att barnen kan komma att bo som gäst i en familj. Detta är inte alltid så lätt, men om vi betala familjen lite matpengar, brukar det ordna sig. För tillfället har vi 16 barn som är sk. WALO barn. 12 barn går på 2 olika internatskolor, 2 stora barn (17 och 18 år gammla) bor hos släktingar och är dagelever, plus 2 mindre barn som får hjälp med skoluniform, skolväska, skor och en mindre skolavgift. De bor hemma, men det finns inga pengar i familjerna till dessa utgifter.

Så som ni förstår, kostar detta en hel del pengar. Så nu kommer jag till mitt tiggeri. Vi har nu öppnat ett bankkonto i Handelsbanken i Sverige. Se uppgifter nedan.

Vill man, kan man sponsra ett barn, med skolavgifter för tex. ett år.
Detta kostar ca 900 Ghana Cedis. (4500 svenska kronor) för ett år.
Dessa pengar täcker allt, skolavgifter, matpengar (man får betala lunch själv på internatskolorna) skoluniformer, skolböcker, skor, privata kläder, mat och transportpengar under loven, plus en del outförsedda utgifter, tex läkarbesök och medicin.
Detta är en ganska stor summa pengar. Allt är dock mycket välkommet, hur stort och hur litet som helst. En liten del från en hel del personer…….och vi kan betala för ett barns utbildningsavgifter!

WALO är en inregistrerad NGO organisation (Non Government Organization)
Jag har bif. en kopia av vår registrering.

Ja ha tycker man förhoppningsvis, detta vill jag hjälpa till med…Vad gör jag nu?

Sätt in en stor eller liten slant på nedanstående WALO konto, skriv ett email till mig och berätta vad du har gjort. Eller ett email till mig med mera frågor.
Jag tror inte jag behöver berätta, att vi som jobbar med WALO, arbetar helt frivilligt och tar aldrig ut någon ersättning.

Handelsbanken
Storgatan 16, Box 706
391 29 Kalmar
Konto namn: WALO Found.
Konto nummer: 732 154 642

Bästa hälsningar

Anita Bell
Email: emidsa@gmail.com
Postadress: Heidelbergcement/Ghana
POBox 17 Lilleaker
N-0216 Oslo Norge

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)