Semestern har börjat


Vi körde en weekend på Desert Rose. Tre killar som studerar för att bli energi och miljö-ingenjörer var där för att göra sitt ex-jobb så vi hade lite sällskap. Projektet de håller på med är att bygga upp ett vindkraftverk modell mindre för att ge Desert Rose mer elektricitet. Elen som finns nu kommer från solpaneler så det är knapert med strömmen. Sötvatten finns det inte heller gott om, de hämtar med en kärra inne i byn så man får inte tvätta kläder och sig själv får man tvätta med en skopa.

20100323_IMG_4786

Bild: Micke, Olav, Lars och Jesper skissar byggplaner. Japp, i Ghana får man dricka öl när man ex-jobbar.

För ovanlighetens skull fanns det ingen skönsjungande tupp att väckas av men vi vaknade ändå tidigt varje dag. Av någon anledning vägrar solen att visa sig för oss. Den har gassat på som en galning i öknen men när vi väl ser havet och skulle kunna njuta av att svettas lite så är det bara moln, moln, moln. Hela lördagen och söndagen spenderades för min del i horisontellt läge växlandes mellan soffan och hängmattan. Allt under tak men utsikt mot havet. Och nära till kylskåpet. Vi har även tagit paus från matlagningen i helgen så jag har bara satt mig upp när maten serveras. Vad ska man säga… Slappt? Jonas har också vart ganska avslappnad, men då han är lite mer rastlös och lite mindre bokmal än mig så har han fixat och trixat lite mellan varven. På måndagen åkte vi och de tre ingenjörerna/musketörerna till Green Turtle Lodge som ligger 6 kilometer bort. Det är ett ställe som ”alla” åker till om man är i Ghana. Det kryllar av volontärer runt om i landet och när de har semester åker tydligen många hit. Plus vanliga backpackers och overlanders som vi, och säkert massa annat löst folk. Green Turtle har funnits i ungefär fem år och är verkligen stort och fint. Det finns bungalows och doorms (delade rum alltså) eller så kan man campa. En lååång bar och massa palmer, allting precis vid en fin strand med väldigt strömt hav. Vi käkade lunch och bekanta oss med lite folk innan vi skumpade tillbaka till Desert Rose med killarna på taket.

20100323_IMG_0246

Bild: Jo, ena hälften av det engelska paret som äger Green Turtle, med sina två barn. De gillar också lakritsklubbor!

På eftermiddagen åkte vi in till Sekondi-Takoradi, Ghanas tredje största stad, för att checka in oss hos paret Bell, Anita och Graham. Anita är en svensk kvinna som Jonas kom i kontakt med förra gången i Ghana och som nu bjöd in oss för andas air-condition-luft i några dagar. Jag badade i ett rent badkar (rinnande vatten, hallelulja!) och inatt sov vi i en stor dubbelsäng med rena lakan. Klockan sju imorse var det frukost serverad av kocken David. Han stod även för dagens aktiviteter för gästerna då Anita och Graham jobbade. På förmiddagen åkte vi till marknaden och handlade lite så att killarna kunde laga mat hela dagen och jag kunde öppna min bok och ta en liten tupplur. Jag och städerskan tvättade förresten alla våra kläder också så jag är inte HELT förslappad… Från marknaden köpte vi med oss fu-fu också. Det är en seg deg gjord på kasawa (typ en stor rot?) och plantain (mat-banan) som man bankar ihop med en stor påle. Sen tar du en klick fu-fu och fiskar upp kött/fisk/kyckling-gryta bestående av mest spad. Det finns säkerligen massa olika varianter på fu-fu men just den här måste jag säga var…skitäcklig. Men nu har jag testat iallafall! På eftermiddagen åkte vi hem till Davids familj för att hälsa på hans tre barn och höggravida fru i deras lilla hus. Han hade egentligen bara tänkt att ha tre barn men nu var det visst ett fjärde på väg. ”I don´t know what happend hahahahah”, flabbade han. Väldigt trevlig kille och riktigt duktig kock. Imorgon åker vi vidare till Accra.

20100323_IMG_0254
Bild: Hela familjen Sampana inklusive Lisa och hunden.

Detta är två bilder på två sköna killar tagna tidigare på resan men som inte kommit upp förrän nu…

Första kortet är från Barcelona. Micke äger en bar och råkade hyra ut rum till tre nybakade studenter för några år sedan, varav en var jag. På vägen genom Spanien stannade vi hos honom en natt och inspekterade hans ölsorter och säng. Om du mot all förmodan inte tappat bort lappen jag gav dig och råkar läsa detta, så tack så mycket igen för login!

20100323_IMG_0212

20100323_IMG_0231

Andra bilden är på Peter från Australien. Vi träffade honom på Ghanas ambassad i Ouagadougou då vi alla väntade på visum. På sin motorcykel har han tagit sig genom hela Syd- Central- och Nordamerika, upp genom Canada, Alaska, skeppat över den till Europa som han sen kört ner genom för att komma till Afrika som han ska ta sig runt. Allt detta på samma resa! Jisses!!

icakvantum

  1. #1 av sia, 25 mars 2010 - 11:12 e m

    haha go bild på micke. härligt med semester. öl och hängmatta. du maler väl böcker på löpande band nu,..hur manga pocketböcker får man plats med i en bananlåna?? dom måste väl vara slut för länge sedan? sola lugnt, ser allt att du fått lite rosa färg på armarna:) saknar dig sia, puss!

(publiceras inte)